【武漢肺炎】翁靜晶稱帶錢去搶口罩 網民:現實比粵語長片更誇張好笑

經過不少時代風浪的香港奇女子翁靜晶,早前感慨地在社交網頁上說:「時代真的變了,以前是戴口罩去搶錢,現在是帶錢去搶口罩。」不過,現在香港在本地設口罩廠,因此口罩供應漸漸不成問題。

網民說:「興奮地拎住盒口罩返到屋企比老婆,就好似粤語殘片裏面張活游賣完血換咗兩隻燒鵝脾比白燕一樣咁開心。以前睇覺得好誇張好好笑,但呢一刻終於明白戲裏面主角張活游嘅心情。所以唔好再取笑粵語長片,終有一日你亦都會成為主角。」

翁靜晶又指:「1981年,一位叫Dean Koontz 的作家,他寫的驚慄小說,內容圍繞武漢實驗室爆發了一種叫武漢-400』的人工病毒,禍及全球。好邪門!」如今武漢肺炎的嚴重性及驚慄程度已經遠超粵語長片及驚慄小說了。在跨境的經濟模式之下,病毒迅速擴散。

武漢-400

 

https://www.scmp.com/…/virus-called-wuhan-400-makes-people-…

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟