【武漢肺炎】中大網上教學問題多 大學生亂寄垃圾胡亂諷刺教授

中文大學(網絡圖片)

中大網上教學引伸的問題,多是出於學生質素方面,而校方積極解決網上學習的技術問題。另外,性別也會影響到大學生上課的專心程度,整體而言大學生、中學生自律度不足。而且在品德教學而言,其實學生應學會不要騷擾別人,再解決自己的學習困難。

網民反映:「其實停咗課姐,都有同學想好好地專心上堂。D人唔想上咪掛機/唔上囉,點解要係咁send垃圾chat同串個prof?仲要係個screen畫畫阻住曬?唔講以為去咗幼稚園上堂。

「幾時中大d人變到咁低質?連基本尊重都唔識不如退學啦。係呀講緊你地呀香港第一亞洲第二。」

客觀而論網上教學,唯一是在「學生參與課堂」的環節上卻不符合現實期望。網民指:「我覺得應該要有pass/fail,最明顯嘅就係參與嘅問題。其實一定有d同學有各種原因唔可以開mic,可能係隔離屋裝修嘈到爆炸,亦可能係屋企人返夜更,朝早至下午都訓緊教,而屋企又好細 一講野就嘈到佢。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟