【一罩難求】李亦喬韓國撲口罩 行到腳都斷

新型冠狀病毒肆虐全球,香港人一罩難求。「牛雜妹」李亦喬(Monnie、前名:李美琪)早前到韓國,日日行超市及便利店撲口罩,行到腳斷。終在韓國對中港澳旅客進行檢疫措施後令旅客量大降,Monnie先成功買到口罩及消毒物品。

李亦喬早前到韓國,日日行超市及便利店撲口罩,行到腳斷。
李亦喬亦有購買消毒用品。

Monnie首爾和家人在元朗開設麵店,加上家中長輩又多,所需的口罩和消毒用品都比較大量,但在港死撲爛撲都係數量甚少而且極艱難,最後 Monnie 去了首爾五天,在當地由朋友幫忙下買到相關用品,可以帶回香港供親友及一些病患者使用。Monnie在首爾頭三天,除了到餐廳食飯及去過一間狗仔cafe外,全部時間都逛超市及便利店,日日行到腳斷。不過所有口罩和消毒衛生用品都被掃清,只餘下棉質或者質料不符規格的口罩,情況非常誇張。

Monnie在首爾頭三天,除到餐廳食飯外,便是四出撲口罩。
李亦喬亦有去狗仔café。

其後湊巧韓國將港澳列為疫區,對中港澳旅客進行檢疫措施,瞬即令旅客量大降,Monnie說:「我嚟到韓國嘅頭幾日仲有好多中國人同香港人,所以買口罩嘅情況基本上係搶購一空,或者得啲冇用嘅口罩,係自從南韓對港澳實施管制之後,真係少咗好多人,超市同便利店都開始返貨,我先成功買到口罩同消毒物品返香港。」

李亦喬喺韓國掃咗好多貨呀!

劇集角色似連詩雅

此外,ViuTV昨晚播出《向西聞記》單元《食女性地嘉亨灣》,事後不少網民都指Monnie似連詩雅,其實Monnie昨晚亦有睇電視翻煲,仲自嘲baby fat有肉地:「有人話我似連詩雅都幾搞笑,因為佢好高好瘦,我初初出道時都有朋友話我似,但我就唔覺得有相似地方,當時自己都幾 baby fat 吓,可能青春。」她指《向西聞記》始終都是兩、三年前拍,當年係肥少少有啲肉地,睇番都覺得幾得意:「如果以依家瘦番嘅我再去拍呢套或者續集,唔知又有冇唔同呢?」

李亦喬喺劇集《向西聞記》似唔似連詩雅?
Monnie話希望之後有多啲作品畀大家睇到。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 ?手機APP!玩遊戲
?送你《祟光》現金券
?送你《鴻福堂》現金券
?送你《百佳》現金券
?送你德國手工啤
??一玩即知中咩獎!?
——————————

 

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟