【武漢肺炎】網上教學集體改名樂趣多 唯背景處理不善師生私隱或曝光

中文大學校園((網上圖片)

網上教學的學生名牌可以反映眾體的意見,例如「靚仔」、「No Sound」。中大網民指:「Zoom上堂有樣好玩,就係睇人個名。有些教授唔使實名上堂,跟住有啲人就會改自己個名。我見到有人改『靚仔』個教授見到又真係讀出黎恥笑一下。之前聽朋友講,有位數學教授關掉自己的聲音,又唔俾學生comment,咁啲學生剩係見到有條友係度沉默地寫寫畫畫唔知做乜啦,想comment提佢又唔得。跟住全班就改曬名做『No Sound』。」

另外,網上教學的背景處理或會令師生的私隱曝光。網民指:「今日resume class全部人用zoom上堂。啱啱朝早嗰堂,教授靜雞雞開晒全班cam同咪。點知大家就聽到個人講著返條褲呀!最重要係嗰把係男人聲嚟。然後仲見到畫面有個無著褲嘅男仔——連教授都睇到,點名問個男仔著返褲未。估唔到個同學有啲咁嘅癖好,開返學嘅話都唔知點面對他。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟