【武漢肺炎】父母被困鑽石公主號 森美開始擔心:好似唔樂觀

森美早前透露父母被困於有多個武漢肺炎確診個案的鑽石公主號,他在主持商台節目《早霸王》時主動提起開始有些擔心,之前有好多醫生關心他的情況,每個醫生對病毒都有不同看法:「我見到父母5、6日都無徵狀就安心啲,頭兩日我問仔細啲,之後就只係問佢哋悶唔悶,精唔精神。」

森美的父母被困於有多個武漢肺炎確診個案的鑽石公主號。【

提到船上的情況,森美表示船公司會安排旅客隔日上甲板活動,自己父母就只上了一次:「噚日見到確診個案中有70個係無病徵,即係分隔咗11、12日有確診,即係有新感染,同埋可以潛伏咁耐。」他又講到因為船上零資訊,只有幾日一封船展的信:「船上確診人數幾多係唔知,都係我將香港新聞Whatsapp佢哋,好彩而家資訊發達,不過都會有啲擔心,好似唔樂觀,可以潛伏十幾日。」

森美在電台節目中坦言情況好似不樂觀。

因為現時尚未知道傳染源頭,森美的父母唯有在房中隔離:「我有叫媽咪沖涼時用濕毛巾封下渠位,平日又要倒水落去,因為係中央冷氣出風,而家都叫父母喺房中戴口罩。初時職員送餐係無封,經要求後已經放入盒,水就無問題,係樽裝水,但就叫佢哋唔好同職員交談,因為之前有檢疫人員都確診,而餐具就要用滾水洗,不過我叫佢哋好似滾奶樽咁,煲五

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟