【SARS-CoV-2】中大網上教學只可退修科目 大學生知識不得滿足

中文大學是榜單中香港排名最高的院校〔網絡圖片〕

中大網民指:「其實今個sem大家會唔會都有興趣要求學校提供pass/fail option?網上教學(廢柴Zoom)既質素參差 professor上堂無論形式定內容都可能同原本唔同。另一方面,好多科都變左assessment方式。今個sem好似唔洗讀書咁,有得返學唔介意計翻曬letter grade,延遲完sem!!!好想翻學啊!!!」從前大學最流行「走堂」,即不上堂,而中大也只要求70%的出席率而已。可是經過了今年的遺憾,大學生都明白到讀書返學的可貴。

中大校方只建議今個學期可退修科目,而延遲在下學期再讀,至於學費金額則沒有改動。既然應屆畢業學生因為今學年社會形勢嚴峻(社運及疫症),知識上不得滿足,校方可以採用其他方法來幫助學生,例如,提供予應屆畢業學生1-5年免費進入圖書館的機會。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟