【SARS-CoV-2】醫院物資短缺 醫護返工自備防護裝備未必能報工傷

SARS-CoV-2在港肆虐之下,加上香港人公民意識提高,大家關心社區醫院。網民評論近來「醫院物資短缺」的問題說:「得罪講句,你幾時見巴士司機開工要自己帶巴士,廚師開工要自己帶食材,地盤佬開工要自己帶剷泥車?咁點解醫護返工要自己帶防護裝備?可笑。」另有網民又指:「醫護有天職,政府高官無?」

若醫護返工自備防護裝備,或採用市民義捐的口罩,萬一出事及不符合安全規格,未必能報工傷。因為工作所需物資及職業安全健康的問題應由資方準備及負責。

學者健吾化身網民又評論指,反對醫護罷工者其實不是出現思考障礙,而是沒有同情心,對醫護的無私付出及驟來的工作困難視而不見。健吾說:「(有指:)『著得件白衫就唔好做逃兵!救助病人係天職來架!冇口罩都要向前衝㗎!』我想講:不如你無gear 去做前線丫?一係我畀錢你你無gear上丫?藍絲唔係腦殘,只係無同理心。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟