【武漢肺炎】代蓮曦丹美海口探親做足兩星期「宅女」

代蓮曦丹美(Daisy)農曆新年前往海口探親,但因新型冠狀病毒(武漢肺炎)肆虐,令她做足兩星期「宅女」,只往返機場時出入過兩次。回港後更要自我隔離14日。

代蓮曦丹美除了來往海口機場外,沒有踏出家明門。

Daisy的家人分別在德國及海口居住,今年農曆新年她到海口探望長輩,卻因武漢肺炎肆虐,使她被逼留在家中度歲。她說:「為咗過年,我指甲gel咗,頭髮treatment整咗,新衫買咗,化妝品準備晒。點知係一件睡衣喺海口嘅屋企過完成個新年,我全程冇出過屋企,唯一一次出屋企係直線去機場返香港,呢次真係由細到大過得最特別嘅一個新年。」

代蓮曦丹美今年農曆新年她到海口探望長輩,但武漢肺炎令她被逼留在家中度歲。

雖然「被困」在海口寓所,不過來自小康之家的Daisy還好,她的住所有三層,可以在一樓飲咖啡、二樓飯廳開餐,三樓閨房瞓教,她更將這些家中「景點」分別美名為「客廳嶺」、「沙發灘」、「餐廳美食街」、「枕頭山」。

代蓮曦丹美海口寓所有不同「景點」。

港府由今日凌晨起要求所有從內地入境人士強制接受檢疫十四天,Daisy幾經艱辛撲機票,終於趕及在實施強制檢疫前返港。她由海口飛返香港,當日機場入境者特別多,Daisy表示:「嗰日入境要量體溫,填健康申報表,但特別多人,同埋feel到氣氛係好小心,個個帶晒口罩。香港始終人口密度高,尤其機場係集中全世界唔同人嘅地方,雖然呢次入境比平時用多咗時間,但都係應該。」她指回港後亦要留在家中自我隔離十四日。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
——————————

 

分享: