【武漢肺炎】藥劑業界人士解釋病毒難醫情況嚴峻 (2)

有藥劑業界相關人士指:「想同大家解釋點解病毒難醫、傳播咁快同無藥醫。重點是現在根本就唔知有咩藥物對武肺有用,所以只能夠用市面上有可能抵抗病毒的藥物,例如:Ribavirin, Lopinavir/ritonavir (Kaletra), Interferon Beta-1b,以及Gilead未正式出的Remdisivir。但以上都係未做RCT去研究到底有冇效既藥物,成效存疑」。

他又指,假設藥劑有用,現實有很多顧慮,例如政府有無足夠藥物、有無足夠錢去買藥物;就算有藥,有廠又有無貨給政府,溝通上又用不用投標等等。行內人觀察出貨量跟平均使用量,就知香港藥物存貨可以撐多久。假設HA有存貨,以袁國勇教授所言,最壞情況140萬人感染,不會夠貨。

其他藥物,如紓緩徵狀既Paracetamol、類固醇,其實無助抗病毒,只係幫病人退燒和呼吸,最後都靠自身抵抗力,所以武肺死既多數是抵抗力差既中、老年人(首批死亡患者年齡中位數是75歲(48-89歲))。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟