【武漢肺炎】ViuTV「食住上」開新節目《今日疫情》 教授消毒抗疫奇招

武漢肺炎疫情持續擴散,林鄭月娥還呼籲除下口罩,激怒萬民。而ViuTV則看透收視,推出新節目《今日疫情》食住上,昨日首集搵則邀請了感染及傳染病科專科醫生林緯遜,以及精神科專科醫生麥棨諾做嘉賓,並全面講解選擇口罩、清潔衣服、家居、運動抗壓等方法。

(電視截圖)

在節目中,有網民留言問到以1比99的方法消毒衣服是否有效,林醫生指出其實用返平時洗衣機的方法就可以:「但如果係去過醫院之後,可以先用1比49嘅漂平水去浸衣物30分鐘再進行清洗。」另外,亦有網民留言問到過期而未開封嘅口罩能否使用,林醫生指出:「口罩本身係阻隔作用,佢唔會有化學物品在裡面,亦唔會好易過期,但不過一般口罩出廠大概3至5年,物料會變得唔係咁好,所以最好唔好用。」另外,亦有網民提到如果買唔到口罩,可唔可用消毒過嘅毛巾「頂檔」,林醫生表示毛巾濕水後容易滋生細菌,所以並唔建議使用。

分享: