【武漢肺炎】大學生期望課程管理更好 憂停學就職半桶水

(網絡圖片)

20192020學年是社會動蕩的一年,中大學生擔心災難會伸延,因此在網上開始提出方案,例如選擇延遲學期。意見如下:「希望校方同埋學生會可以幫下各中大學生,不論ug定係taught postgrad,都係面對同樣問題,就係我地今年兩個Sem都係跛腳鴨』,所有Courses都面臨讀唔完就被迫中斷嘅問題。

「首先問題係,中大校方已經出咗學費單,仲要係收全費,但上個sem學期提早終結帶來嘅問題仍未解決同時,今個sem開始不足三個星期已經因疫症停課(星期五課堂上咗兩個星期)。現時收學費係咪適當時機呢?

「一、現時係好時機讓學生自行選擇Suspend Semester

「中大Sem 1停課共三星期(1112日至30日),今個sem開課約三星期(16日至23日),意即學生只係剛好上咗一個sem份量嘅堂節,校方應了解E-learning與面對面授課之成效大相逕庭,未能維持應有教學質素。假若學生應該有選擇自行Suspend Semester嘅權利,除了保障學生自身學費嘅效益同時,也可以保障學校畢業生之質素。(部分postgrad晚上課堂曾因港鐵於10月期間夜晚八點收車而停課多一星期)

「二、期望管理/並非所有課程能提供E-learning問題:

「學生本身會假設學期會正常開始與完結,就算學期因事故(縱非學校控制範圍內)終結,校方理應向學生提供支援。首先,學校提供E-learning之決定,未必為學生之間共識,同時上個sem中斷後,不少課程並未有E-learning提供,即係零補償,而實習課程更未必能夠以E-learning替代。

「三、往後就職問題

「就算呢個sem 2學校俾咗credit、出grade俾我地,好冠冕堂皇咁同我地講話我地接受咗個arrangement,但其實大部分僱主都會知道經過2019-2020年度嘅學生,嗰年所有堂都係得『半桶水』,對往後就職有不良影響。

「所以認真,如果想fight返學生權益嘅同學仔,不論ug定係taught postgrad,可唔可以留個言?壯大聲音同校方講!我希望最少希望fight到復課前俾學生自行選擇Suspend Semester!」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟