【武漢肺炎】中大本地宿生大量留言 不滿校方歡迎內地宿生春節回港

中文大學校園((網上圖片)

中大生大量留言,不滿中大校方政策向內地宿生傾軋,且無有效防疫措施。「hku已經貼錢強制內地翻落黎嘅宿生住酒店隔離,我地呢?」

「逸夫書院又趕宿生走。對上一次趕走宿生,就以保安為由,覺得學生係暴徒,又怕外人會躲藏宿舍。今次疫情,重點在於外地人。一黎就出email同宿生講唔好番宿。究竟有冇NDS宿生係宿主,點樣確保佢地外遊記錄同身體狀態?

「呢頭叫本地學生留係屋企,果頭歡迎內地宿生春節回港,打開個大門比佢地留係宿舍。同宿生講會清潔打掃,我想問你一路打掃清潔消毒,果頭個病原體係宿四圍走,咁宿舍同宿舍姐姐身體邊個理,針對Local又對NDS讓步,內地毒源體先係疫症源頭。任由潛在病原體係宿舍四處走動,香港宿生點都吞唔落呢啖氣。

「點解每次都係犧牲大多數本土利益成就極少數內地人利益。唔該出封email講明唔准大陸宿生進入宿舍!香港宿生就唔係就係宿生!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟