【賀歲片】李靖筠讚陳家樂唱得 導演臨時加戲冧女

由葉念琛執導,陳家樂、李靖筠(Gladys)嶄新配搭,吳家麗、林盛斌(阿Bob)、郭奕芯、倪晨曦、糖妹(黃山怡)、孫慧雪、張建聲、岑珈其、麥玲玲等傾力演出的賀歲片《我的筍盤男友》即將於年三十晚(24號)上映。近日陳家樂、Gladys、阿Bob、麥玲玲、區永權、孫慧雪組成三個對唱組合演出《流行經典50年》、分別演繹《刻不容緩》、《好好戀愛》及《來夜方長》。

陳家樂及李靖筠非常入戲。

其中陳家樂與Gladys合唱李克勤及容祖兒原唱的《刻不容緩》,兩人為了表現得更好而每天練習,家樂表示:「其實我對自己嘅歌藝信心唔大,當年參加新秀只係因為我嘅表演慾好強,鍾意拍片扮鬼扮馬哄人開心,老師同同學就以為我熱愛唱歌,於是代我報名咋。」

家樂霸道總裁上身。
家樂唱歌既冧又搞笑。

但Gladys就極力大讚陳家樂的歌藝,又提到拍攝《我的筍盤男友》時的經典場面,有幕是陳家樂唱《玉蝴蝶》冧Gladys:「佢喺拍攝現場經常唱歌,大家都聽得好開心,喺戲裡面的佢演霸道總裁,開會途中就咁隔著手機唱歌畀女朋友聽,真的好冧!」陳家樂就話最初不想拍這場戲:「我喺化妝、拍攝空檔,鍾意哼幾句輕鬆一下,有時仲會扮其他歌手搞吓笑,有次導演剛巧聽到,忽然靈機一觸,不如用依招冧女仔,結果臨時加了這場戲!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟