【開嚟見我】有片‧前無綫主播梁凱寧轉營做主持 一洗斯文形象!

現年27歲的前無綫新聞小花梁凱寧(Maggie)早於去年9月離任六年無綫新聞部之後,不久便轉投香港開電視,學做清淡節目《開嚟見我》主持。其實新聞主播一向注重專業形象,就算離職都難以跳出框架,唯Maggie風格幽默,被網民大讚「轉數快」、「有急才」,還不時「搞爛gag」,將真性情盡顯人前。

日前,Maggie在個人IG帳號分享一段《開嚟見我》的片段,主持之一的許楨指住Maggie眼前的花問道:「邊個送咁多花畀你?」Maggie就自然地接過他的開場白,更自己搞gag:「梗係有好多粉絲啦,講笑啫梗係冇啦……」然後她就自然地介紹今集嘉賓。示範摺紙的時候,Maggie相當有急才地自己想對白,與許楨說:「情人節嘅時候你可以摺心形畀你老婆!」許楨回道:「係呀,我埋畀我個女,如果唔係佢會小器㗎!」Maggie又再搞gag:「不過要攞銀紙摺呀,知唔知呀?」連許楨都忍不住笑出來:「哈哈哈,唔係銀色嘅紙,係真嘅銀紙!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟