趙頌茹離婚時受陌生人鼓勵落淚 薛世恒感激陳法拉共度時艱

趙頌茹與薛世恒拍攝ViuTV節目《一切從失婚開始》,節目中趙頌茹(阿Yu)探訪日本離婚事務所,提到當初是單方面申請離婚,等待的過程十分漫長,但亦當是感受到人間溫暖:「嗰時行街經過,會有太太同我講聲加油,搭巴士嘅時候,有位年輕男士寫咗張加油紙仔畀我,甚至喺餐廳都有人寫封信鼓勵我加油,原來有啲事情並唔係你想像中咁壞。」在不同人身上得到力量,令她感動落淚,但她直言暫時沒有再婚的打算。

趙頌茹(左二)帶領兩位素人體驗日本獨有的「離婚式」。(資料圖片)
趙頌茹坦言曾對前夫周永恆相關的事物感到恐懼。(資料圖片)
趙頌茹(阿Yu)探訪日本離婚事務所。
趙頌茹

而薛世恒和葉蘊儀在街頭擺檔出售自己的「愛情遺物」葉蘊儀愛情遺物是前夫送的貓的照片,薛世恒則帶了結婚戒指:「當時行街,佢(前妻陳法拉)見到有Set戒指連頸鏈好靚,好鍾意,但當時自己的經濟出現問題,冇能力買畀佢,加上結婚嘅事又唔可以同其他人講,所以最後就買咗一隻比較Fashion啲戒指去取代結婚戒指。」他直言感激法拉和他共度艱難時刻。

薛世恆與葉蘊儀暢遊烏克蘭。
薛世恒
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟