【秋生Vs.何已完】外父過身臨陣缺席仍隔空過招 秋生:好難45分鐘討論完!

藝人黃秋生原定昨晚與立法會議員何君堯在港台《視點31》對談,題目為「論良知‧談正義」。何議員早在晚上7時許已到達港台電視大廈,現場有不少他的支持者聚集。然而節目臨開始前,港台方面宣布秋生缺席,據悉秋生的外家有白事,秋生外父因急病離世,加上他不慎切傷手指,所以今晚未能出席。

(電視截圖)

節目監製尤翠茵於晚上近8時會見傳媒,簡單交代秋生未能出席一事:「秋生因突然事件嚟唔到,我哋決定繼續同何君堯做訪問,而我哋同事亦去咗搵秋生,希望喺現場同秋生做訪問,希望大家留意我哋節目。」至於秋生仍選擇隔空與對方過招,直言「正義.良知」根本不能在短短45分鐘簡單說完。秋生謂︰「正義.良知係每個人同每個地方都有唔同,相信何生佢都有佢嘅正義同良知,即係我嘅飯,係你嘅糞便,你所謂嘅糞便,係佢嘅飯。大家理解同認知唔同,好難45分鐘討論完。」

分享: