【反修例運動】中大網民籲上課學習情感動力 承受現實權力打壓

好學的中大網民籲呼同學上課,學習處理因社會運動帶來的心理創傷。

他寫道:「呢段時間,大家經歷咗幾多情緒嘅衝擊?憤怒、挫折、哀傷、羞愧等等,不一而足。情感,每一分每一秒都佔據住我哋嘅生活。甚至有人講,成場抗爭維持咗咁耐,靠嘅就係情感動員。

「然而,一般討論又偏偏好少重視情感嘅重要性。好在,近呢幾十年學界出現『情感轉向』,嘗試由情感動力/承受力(Affect)嘅角度,探討情感點樣連結彼此,點樣引發出抗爭,又係點樣畀權力運用去打壓我哋。

「喺呢個moment,一個專門講情動(Affect)嘅course CURE4025上線了!

「如果你想個course開得成但又唔想reg,仲有一個辦法:add drop period一開始就add咗個course!差唔多完先再drop咗佢!咁個course就有望開得成,最少頭幾個禮拜都唔會被cut咗去。」

分享: