聯合和聲書院多人懷疑呼吸道感染 中大學生轟保安防疫措施不足

(網絡圖片)

隨住聯合跟和聲書院相繼有懷疑呼吸道感染個案,學生今日進入校園時都特別留意第一重防線保安員的防疫措施。

中大學生指:「崇基入口今早有五名保安,只有三名都戴了口罩。照片中的保安員即強調:『我無咁既需要就唔會戴啦。』

「其實我對於保安員既回應係好無奈亦都好憤怒,今日回校巴士上已經聽到咳聲四起,同時戴口罩既人數都比琴日多左更多,返到campus expect見到既會係 首當其衝接觸教職員同學生(登記身分證/檢查證件)既保安部加強左既防疫措施,點知工作枱上係有充足口罩供應,但部分保安員堅持响冇學校/部門指引就唔會配戴口罩⋯ 防疫措施幾時都一定係做多遠遠好過做少,更何況係响聯合同和聲都相繼出現武漢肺炎懷疑個案既時候 好希望好希望學校同各部門都盡快有相應指引 同 一齊正視呢個可以好嚴重既問題!」

網民改《願健康歸香港》歌詞曰:

「何以這感冒又再嚟?何以這疫情是肺病?鼻水每日流,又發燒咳嗽,我願健康歸香港!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟