【客觀標準】Ben Sir:炒校長,係咪『覺得』就乜都得?

(FB@Ben Sir)

小學教師出身的Ben Sir (歐陽偉豪博士) 關注最日教育界「炒校長」的報道:「楊潤雄表示,如果覺得一個校長已經不能勝任,可以取消校長資格」。於是,他在網上寫道:「冇教師註冊證嘅楊潤雄:我畀次機會你澄清,係咪如港台、上觀直擊香港所報道,『覺得』校長唔勝任就可取消校長資格?係咪『覺得』就乜都得?」

Ben Sir意思是,判斷事情不宜主觀,而應按客觀標準。當然,客觀標準並非指政治掛帥。

至於學者沈旭暉則指,教育局前局長吳克儉已是令人懷念的教育局局長。

Ben Sir再指:「而家去到一個位就係,教育局『覺得』、『認為』你哋(校長)不稱職就可以炒。覺得、認為係心理動詞,校長被炒唔係根據事實證據,而係憑心理反應。我係你哋就主動辭職,搵幾個志同道合校長搞home schooling.做校長,冇得幾多個10年架咋。」

上次Ben Sir提出「黃色經濟圈的羅素悖論」,過於高深,今次卻解說得很淺白。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟