【麥路人】郭富城接拍為劇本 :咩條件都想演

由黃慶勳執導,郭富城(Aaron)、楊千嬅、顧定軒主演之港產片《麥路人》昨日(26日)舉行優先場,四人與著名影評人登陶大談《麥路人》 背後的故事,以及對電影的看法。郭富城好友兼星級排舞師Sunny Wong,還有潘源良均有現身支持。

(IG@郭富城)

郭富城在《麥路人》飾演因失誤鋃鐺入獄,重返社會後無法適應,最後無奈以快餐店為家成為「麥難民」的金融才俊阿博。Aaron透露接拍電影時正身處法國康城宣傳電影,Aaron僅看完故事大綱,便向經理人小美明言,無論任何條件都必定要接拍《麥路人》。除了支持香港電影外,亦認為電影的無家者主題反映現實:「我上網搵(麥難民資料),原來係全世界嘅無家者唔係淨係住喺橋底或者喺公園露宿,而係入熟悉嘅麥當勞裡面生活……睇到呢個劇本,加上我係香港演員,如果可以喺呢部電影做出發點,令全世界都有共鳴,我覺得好值得去幫助。」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《崇光百貨》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: