【千載不變】譚詠麟、鍾鎮濤昔日獎座驚現元朗垃圾堆

最近有網民在元朗錦田街頭的垃圾堆中發現一個30年前的《十大中文金曲》獎座,而獎座上寫有「第11屆十大中文金曲獎」、「千載不變」及「譚詠麟 / 鍾鎮濤(作曲)」字樣。經翻查記錄,當年溫拿憑住譚詠麟和鍾鎮濤作曲的《千載不變》,在港台《第11屆十大中文金曲》獲頒金曲獎,相信該獎座是由譚詠麟或鍾鎮濤持有。究竟獎座因何時流落街頭,譚詠麟和鍾鎮濤暫時未有回應!

(網上圖片)

獎座在垃圾堆中發現,有網民認為得獎者是要讓後輩知道「獎牌如浮雲」、亦有人笑言︰「千載不變去到第30 年已經變咗」,甚至有人認為「佢一直唔稀罕香港人過去支持,一直唔珍惜佢同之前佢和歌迷關係。」另外,有網民偵探上身,指攞金曲獎果首歌《千載不變》係溫拿嘅,而呢個獎應該係比作曲人,即係譚伯或者鍾伯,而譚伯係第10屆已經宣布唔會攞獎。所以呢個獎座係邊個架呢?」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《崇光百貨》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: