Jase@C AllStar善意謊言唔怕講

組合C AllStar中第三位單飛發展的成員何建曦(Jase),日前為首張個人EP第一首歌《Bounce Back》拍攝MV。由於歌曲有關男女呃呃騙騙,他直言大部份的大話是先天本能,「早就相信咗心入面嗰個答案」,故「講大話」是善意的謊言。

C AllStar的何建曦推出首張個人EP。

Jase雖然不用MV中演出,但因與導演Douglas老友鬼鬼所以亦一早到場偷師,在導演引導演員入戲時 Jase更大爆自己說謊的經驗。Jase:「其實首歌係講一個男仔,自己受到情傷好憂愁,但在酒吧剛剛認識一個同樣係受到情傷嘅女人,就想勉勵她,希望呢個女人嘅性感不要死去。其實首歌更深層意義係講謊言,大家都呃呃騙騙咁啦。」

何建曦雖然不用MV中演出,但一早到場偷師。

說到「講大話」的經驗,Jase直言大都是善意的謊言,他說:「若果我話你知我好少講大話,呢個就真係大話,大家亦唔會信,不過我講得最多嘅大話都只係:『其實你都唔肥呀』咁啫。喺科學嘅世界入面,每件事都可以搵到真理、答案,但喺人生入面,我認為追尋答案係一件好無謂嘅事,因為我哋早就相信咗心入面嗰個答案。講大話係先天本能,唔係學番嚟嘅,我家姐嗰仔幾歲大,已經識得專登講啲大話嚟攪笑,所以若果你講大話會面紅,只係你未識同我哋呢種先天性本能溝通啫。」

Jase(中)與兩位演員合照。

Jase說這首歌作為處男EP的首炮,導演一開始就強調會大堆頭大製作,製作組包下了灣仔一家精品酒店全層,結果他也嚇了一跳。他又說其實這個計劃是他和填詞人Oscar及導演 Douglas以五年時間,聯手打造出來的,主力探索人性面向。繼2018年推出結合語錄、插畫及影像的書籍《Self Portrait Whatever you say!》後,現在推出《Self Portrait》首支音樂及影像作品《Bounce Back》,娓娓道出一個關於謊言的故事。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《崇光百貨》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
——————————

分享: