【國際人權日遊行】鄧穎芝日頭行到夜晚:沒有忘記也不放棄

反對《逃犯條例》修訂示威持續半年,警暴有增無減。適逢周二(10日)是「國際人權日」,民間人權陣線(民陣)今日(8日)舉行遊行,約有80萬人參與,其中歌手鄧穎芝(Vangie)更由朝行到晚。

鄧穎芝IG圖片

Vangie近月就「反送中」運動發聲,昨晚(7日)她先上載警方就有關今日遊行活動的短訊,留言說:「其實你哋(警方)唔傷害市民大家就安全㗎喇~ 聽(今)日維園見❤」仲hashtag話「和理非出場」。

今日Vangie果然身體力行,現身遊行隊伍,並將跟着遊行人潮的影片上載到Instagram的限時動態,寫住「香港人 加油」。而到晚上,她又上載參與遊行的市民開着手機上燈光的照片,留言話:「我們沒有忘記,也不會放棄❤。」真係由日頭行到夜晚,不少人以「加油」的符號回覆她以作鼓勵。

鄧穎芝IG圖片
鄧穎芝IG圖片

此外,「反送中」運動遊行常客阮民安(Tommy)今日亦有現身遊行隊伍,更於隊頭手持banner。他與民陣召集人岑子杰及副召集人陳皓桓合照,Tommy並留言說:「今日只做一件事!由起步開始,沿途同每一位手足嘅眼神接觸,互相打氣,大家依然嘅堅定,我相信勝利最終一定會屬於我地(哋)!今日,過百萬人,一定得。所有已經喺遊行隊伍嘅手足,繼續加油,小心,仲未加入隊伍嘅手足,我地等埋您!不反通知書,到今晚10點,唔使諗啦,出嚟啦!多您一個都多好多!但記得,幾多手足出嚟,就幾多手足平安回家!不被捕,不流血,不分化,不割席!願榮光歸香港!五大訴求!缺一不可!再次感謝每一個香港人!」

阮民安IG圖片

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
——————————

分享: