剛入行霉到戶口得20蚊 J.Arie:叫人過80蚊俾我

歌手J.Arie(雷深如)日前到電台宣傳電影《獅子山上》主題曲《哪懼牆攀不上》,她坦言兩、三年前人生和事業均遇上低谷,更透露戶口最黴時只得20多元,要朋友接濟。她說:「戶口得番20幾蚊,要叫人過80蚊畀我先撳到錢出嚟,然後嗰100蚊可以用兩、三日,又試過偷雞暢曬一毫子搭小巴,等人哋唔覺,真系窮到燶。」

她現時做歌手之餘,亦有為電影做配樂,收入比之前多。(取自J.Arie IG圖片)

她坦言不少新人在頭一、兩年後很難捱,家人都有叫她放棄,再去讀法律進修,但現時做了6、7年已經沒有再勸她:「佢哋見我開心番好多,因為自己都諗通咗,呢段時間做咗好多音樂方面嘅嘢。」

J.Arie自爆最窮時戶口得20幾蚊,朋友借80蚊先撳到錢出來,之後撳100蚊就用兩、三日,買每樣東西都算過度過。(取自J.Arie IG圖片)

她又謂最窮時試過「秘撈」搵錢:「記得有一年倒數冇騷做,於是我就去個得外國人嘅場唱歌,戴曬帽同眼鏡,以為冇人認得我,點知都有香港人認得我把聲,我叫佢唔好講出去。」

分享: