【餵飽男友有技巧】陳穎欣:佢未叫餓我就煮定嘢食

女子組合Super Girls成員陳穎欣(Yanny)看似十指不沾陽春水,但原來是廚藝高手。日前她應邀為香港開電視節目《30分鐘大放餸》擔任星級嘉賓,其間Yanny一口氣炮製4款東南亞菜式,似模似樣,Yanny透露:「我最拿手嘅就係善用廚餘,我會將喺街食剩嘅廚餘打包返屋家,然後再重新調配成另一味菜式。」咁音樂監製男友陳考威應該最有口福,她說:「我另一半最愛食牛油雞翼,而佢真係超級有口福,因為我通常會喺對方未開口話肚餓時,就已經煮好所有餸菜俾佢。」

Yanny(右)日前為香港開電視節目《30分鐘大放餸》擔任嘉賓,與主持之一的盧頌恩(妹頭)分享入廚心得。
連主持之一的盧頌恩(妹頭)也對Yanny的廚藝感到驚訝,她自嘲說:「我都有煮飯俾男友食,不過係大時大節先煮,比如聖誕節,即是一年一次,而且年年煮,年年失手,煮飯對我嚟講好大壓力,又可能係我太求其,所以出來效果唔太好食。(男友有什麼反應?)他要被迫食同讚好食,哈哈……」

分享: