【金雞百花電影節】成龍、張藝謀為金雞雕塑揭幕 多位名人出席見證

昨日,是第28屆金雞百花電影節金雞雕塑揭幕儀式,多位著名電影人包括成龍、張藝謀、陳道明、張涵予、吳京、張國立等一同出席見證。而藝人溫碧霞(Irene)以新片《嫌疑者說》參與「金雞百花獎2019」,開心表示該片撼低三百多部參選電影,獲選為十大「優秀影片」其中一部,更是繼之前入選「絲綢之路電影節」之後,打入11月底在米蘭舉行的米蘭電影節。Irene恭喜劇組連續入選三大影展,她坦言金雞百花獎三百幾部候選電影中很多高水準之作,其餘入選的九部優秀電影尤其高質素,不枉《嫌》片全組付出的一切。

(微博圖片)

Irene捧着獎座興奮地說:「真係好犀利,電影幕前幕後都好努力同認真,不枉全組付出嘅一切。」她回想當日在冰天雪地的烏魯木齊拍攝,開拍第一天已冷病發高燒,但休息一天後,翌日便抱恙開工:「嗰時天氣真係好凍,對腳好似結咗冰咁冷,身體貼滿暖包都冇用,不過病咗反而更加投入角色,因為劇情講我牽涉入一宗案件,要好崩潰同傷心,情緒完全啱晒配合晒個劇情,劇組買咗藥畀我食,拍咗兩日就好番晒,完全唔覺得辛苦。」

(微博圖片)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟