【理大圍捕】阮民安、Ben Sir齊發聲鬧爆滕錦光「做鴕鳥」:選擇性管理!

曾任中大中文系高級講師的Ben Sir(歐陽偉豪),在近月社會運動中勇於發言,而在連日的理大抗爭中,校長滕錦光全程「做鴕鳥」。Ben Sir昨日凌晨在IG鬧爆滕錦光:「理大校長:學校太平盛世,你要管。學校有危機有災難有戰爭,你都要管。冇得揀嚟管!係要落手落腳落場管!」

(Facebook)

歌手阮民安(Tommy)同樣在facebook呼籲並同時譴責校長是幫兇!「而家喺理工大學入邊嘅示威者同抗爭者被重重圍困,拯救佢哋刻不容緩,希望所有人士可以放低晒你哋手頭工作,聲援學生,支持學生,手足們,一個都不能少。理大災難現場!學生要用消防喉沖涼!點解佢地要受呢啲苦呀?真係好心痛!滕錦光,如果今晚理大學生有任何死傷,你係第一大幫兇!而家連立法會議員,夏志誠都救唔X到學生!警權係咪真係可以大到咁?林鄭月娥,你幾時先會瞓X醒?係咪真係要血流成河先肯收手?」昨晚一直留意這場理大抗暴之戰的阮民安,最新帖文:「理大已經被警方封曬所有出入口,任何人都不能進出,記者被警方撤離。831可能重演,現時學校內尚有幾百人,如沒有人支援,一間沒有校長、沒有社會賢達願意聲援、沒有教職員站出來的大學。今晚學生們面對警爆(暴)恐怖可能致死亡,請救人呀!」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: