【我冇工人用會死㗎!】工作要求:幫按摩油腳甲 地板用布踎低抹

很多港人說外傭不易請,但好僱主也不易找!近日就有僱傭遇上極品僱主的事件在網上瘋傳。女外傭被要求清潔地板要「踎喺地」之外,還有諸多無理要求。日前,一名中介就在facebook群組「西客之道 Hispitality Secret」發布帖文,直指一位打扮高貴的女子到中介公司時已嫌三嫌四,直說工人好臭、公司地方污糟邋遢。

(Facebook)

該女子要求外傭要即時上班,又稱家裡「兩個大人冇小朋友,屋企1,200呎,主要係服侍我同執屋清潔。」中介表示問題不大,對方隨即補充:「我要個工人拖地唔係用地拖,係要攞塊乾淨布踎喺地下抹㗎!」中介稱可幫手問下,誰知女子立即「加碼」:「仲有!每晚要幫我按摩!我隻手要浸牛奶!要幫我按肩頸同埋搽腳甲油。」

中介只得向對方表示,「僱傭合約就唔寫得呢啲要求上去」,但對方到時「可以同個工人講」,如外傭願意便可。女子隨即發脾氣稱:「上個agent都係咁樣幫我寫啦」,「你唔寫個工人嚟到唔做咁點呀。」中介婉拒後對方竟「自爆」稱:「我啱啱個工人就係因為冇寫上去,話唔做呢啲嘢,跟住辭職呀!我冇工人用會死㗎!」帖文引起網民熱烈討論!

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: