【瘋Show快活人】蘇玉華大談拍垃圾辛酸 感謝年青人喚醒公民意識

蘇玉華日前到香港電台日間節目《瘋Show快活人》任節目嘉賓,大爆初入無綫時的拍劇辛酸。蘇玉華(阿蘇)接受節目主持曾志豪、貴花田及王耀祖的訪問,大談演藝之路。直言當年由舞台劇界轉到無綫拍劇是人生最痛苦的日子,因密密麻麻的工作令到阿蘇連睡覺的時間也沒有。

(Instagram)

蘇玉華指當時感受很深刻,因此提出要簽部頭約:「最痛苦係你付出咗,冇得瞓、好辛苦,但你知道自己有可能一半以上時間拍緊垃圾,嗰個係最痛苦。係電視台有好多人可能都仲係好努力去做好,只不過有啲嘢好無奈,佢未必個個作品有咁嘅質素,有啲嘢亦都會求其,流水作業就當係做咗,嗰啲係令人可惜,但唔好抹殺其實仲有好多人好努力,佢哋希望真係做好嘅嘢。」

(劇照)

蘇玉華又表示自己很滿意現在的生活;但另一方面,她卻反省以前只顧工作,因而欠缺了作為公民身分的意識,就因為現在年青人的行為,讓她學懂「覺醒」這兩個字。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: