【百 ‧ 杜擂台】王迪詩憶與阿叻做訪問 「compan」忍笑好辛苦

杜汶澤和陳百祥世紀大戰,引來逾27萬人觀看直播。才女王迪詩事後在facebook表示︰「阿澤好努力講出是非黑白,真係盡晒力,藝人講良心說話係好難得。對住藍絲,就當一場娛樂;對住黑警亦都唔好言語上挑釁佢,因為就算嗰個係你親人,你呢世都改變唔到佢。」她更加重提15年在港台節目《我係乜乜乜》訪問叻哥一事。

(影片截圖)
(FB@王迪詩)

Facebook全文:
「睇完阿澤同阿叻嘅「世紀大戰」,諗起我2015年底為RTHK主持 #我係乜乜乜 訪問叻哥,當時有人問我點解咁calm,點解唔反駁佢、鬧爆佢。第一,既然佢自己衝出嚟裸跑,我點解要幫佢減少做小丑嘅air time?世人自有判斷。好多嘢,我哋唔使自己出手,因為蠢人一定會做蠢事,呢句說話係曾鈺成講嘅,我相信佢喺建制派先後經歷過蔡素玉、Tree根、元秋、葛博士一系列極品,冇人比曾鈺成更有資格講呢句話。

第二,大佬,你估忍笑好容易?面前嗰位不斷講嘢推翻自己三秒前講過嘅嘢,不斷指住隻鹿話係馬,花0.1秒同佢拗我都覺得浪費自己人生。我嗰次仲大鑊,叻哥仲講埋英文,不斷話「香港人成日compan compan compan」,對我哋呢啲受過基礎英語教育嘅港女,感覺就好似被迫同手指尾留長指甲嘅大陸阿叔同檯食飯,你個腦會忍唔住浮現佢手指尾特長指甲嘅用處,想嘔,但又唔可以糾正佢,因為佢死都唔會相信自己讀錯字,因為佢見到個「fact」係讀「compan」,佢會話睇片啦美國佬都係讀「compan」,當你叫埋個美國人喺佢面前讀一次係「complain」呀唔該,佢就會話呢個唔係美國人,一定係收咗錢嘅中國人假扮的,咁你就會勁嬲,點同佢拗呢?因為佢錯唔曬喎,中國人收錢造假真係國技嚟喎,但佢cut曬前因後果,或者調轉曬因果邏輯,呢啲咁深佢又唔會明。

雖然好難,但我哋必須要接受,呢個世界就係有一班人(而且數量龐大)個腦有先天性limitation,所以點解藍絲咁容易相信fake news?因為豬有個特徵,就係同一時間,個腦只可以放一個message,放唔入第二個,因為個腦唔夠ram。鬥快插旗,插入第一個message佢就會信到十足,就算之後再澄清,已經係第二個message,個腦冇位放。Dominic Cummings就係利用豬呢個特徵喺英國製造fake news,令多達300萬「英豬」信以為真而投票贊成脫歐,對手fact check再澄清已經冇用。

阿澤好努力講出是非黑白,真係盡晒曬力,藝人講良心說話係好難得。對住藍絲,就當一場娛樂,對住黑警亦都唔好言語上挑釁佢,因為就算嗰個係你親人,你呢世都改變唔到佢。」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

 

分享: