【逃犯條例】Ben sir撐中大校長段崇智 寧受千夫所指賺得學生掌聲

中大中文系前高級講師歐陽偉豪(Ben Sir)。(歐陽偉豪facebook圖片)

有Ben sir之稱的前中大中文系講師歐陽偉豪回應中大校長段崇智政治風波,稱:「如果,如果咋,唔使咁激動。如果我係大學校長,寫咗封信,然後千夫所指,但另一邊又得到學生掌聲,我寧願要掌聲。」

現為藝人的歐陽偉豪博士仿佛是回憶當年在中大教學的風光日子,因為當年他自稱要當補習天皇林溢欣的「起跑道」。他指:「即使被逼辭職,我可以去世界各地繼續教學,冇難度。但學生嘅掌聲,唔係咁易獲得,學生為老師鼓掌就見得多啫,家陣隔咗一層為校長噃,博得過。

他認為當公眾人物,需要「豹死留名」:「仲有個稱號,前任都係乜乜bb, 家陣發展到乜乜爸爸,直情同家燕媽媽睇齊。仲有,學生會長大成人加嘛,到時一代傳一代,咪傳誦千古囉。(利申:我簽咗信支持中大校長段崇智嘅公開信)」

分享: