【逃犯條例】中大上空多直升機盤旋 網民拍攝疑為解放軍型號

最近中大學生發問:「唔知大家呢排有無發現中大上空多咗直升機盤旋嘅情況,差唔多一日一次。但呢排又無山火,又無人被困喺山度,有無可能係班死黑警想高空監視我地?有無人可以跟進下?」

網民猜測:「睇熟暴大地形,以便喺需要鎮壓嘅時候率先進佔主要建築物同制高點,好似係。」拍攝下的直升機,疑是解放軍型號。其實大學校園對外開放,而政府取得相關的地理、建築資料亦只是舉手之勞,除非林鄭政府不欲中高層知悉資料轉移,才讓不知名的直升機取料。

不過,也有反駁指網民太過敏感了,而直昇機是普通的事物:「其實唔關事,不嬲石崗機場一飛出黎就係沙田,通常小型機都係直出吐露港再轉向去其他地方,只係過去大家唔會擔天望地唔覺眼,不過都唔排除佢地飛低左顯眼左。PS. HK Aviation Club 同私營直升機公司HeliServices都係用石崗做基地。」

分享: