【困獸鬥】科大2019年首次室內畢業禮 校長史維作風強硬

(科技大學網圖)

2019年11月7-8日的科大畢業禮在室內何善衡體育館及鄭裕彤樓舉行,共分11場,避免在戶外舉行或會混進示威者。而本來科大都準備搭幾百萬的畢業台了,科大校長史維在兩周前突然作出此決定,十分果斷。

科大校長史維有鑑於中大校長段崇智教授被學生包圍,不想屈服於民意之下,或者在畢業禮被傳媒拍攝到大型混亂場面、同學校友高叫「光復香港,時代革命」等口號,於是臨時改變計畫。

網民回應指:「唔係室內頒證,如灣仔TDC,再擇日校園外影相咩?室內好丫,可以合唱平安曲」、「咁又係,冇人想畢業禮有克警走入來(室內)請食放題。」

網民再點出:「想問室內同室外都可以騷亂 有咩分別?室內放催淚彈殺傷力大d掛,好似係。」

 

科大畢業禮2019年

https://congregation.ust.hk/plan-your-visit/announcements/new-arrangements-congregation-2019

分享: