【中大段爸】中大公開信Ben sir收貨 籲其他校長跟風表態保護學生

段崇智

中大公開信於星期五(10月18日)發出,內容廣受各界好評,認為校長段崇智教授終於跟進到事態發展,又將向特首林鄭月娥女士再發信。不過,亦有校友表示公開信譴責警暴不足,只提及20名被捕學生受到暴力對待。總體而言,今次的中大公開信是一個突破,中大校方立場,有利於將「反送中」事件帶到理性討論中。

中大中文系前高級講師Ben sir稱:「中大校長封公開信,重要性唔單只係內容 (雖然內容仲可以講得白啲,直接啲),而係代表一個姿態,一個立場,一個壓力,一個畀其他大學校長嘅壓力:

「『喂,中大表咗態,乜校長咁你呢?』

「冇錯,一封文人學者嘅信,she doesn’t give a shit. 但寫信本身呢件事,已經有種正能量,本身已經畀到中大人及非中大人一個希望,而個希望就係:大學校長同我哋一齊生活,一同呼吸。」

分享: