《解決師》被轟抄舊橋!角色、情節與《點解阿Sir係阿Sir》十足十!

由王浩信、唐詩詠主演的台慶劇《解決師》,故事以校園為背景,講述了由王浩信及唐詩詠所飾演的老師,任教同一班學生的故事。經過一星期消化,不少觀眾都回想起2011年的劇集《點解阿Sir係阿Sir》,認為兩者的劇情設定同班底都有不少相似之處,唔知大家鍾意邊套多啲呢?

(電視截圖)

《解決師》講述澳洲華人黑幫「解決師」K(王浩信飾)因為逃避追殺,到香港成為中學體育老師O Sir,展開第二人生。O Sir與唐詩詠飾演的Jovy日久生情,但Jovy實為黑幫龍頭蔣滔(羅樂林飾)的千金。O Sir同Jovy不止是中學老師,同時也有黑幫背景。無獨有偶,在《點》中,就講述了身為警察的羅Sir(陳豪飾)以臥底身份潛入校園做老師查案的故事。羅Sir為了搜集黑幫龍頭倪鋒(曾偉權飾)的犯罪證據,接近倪鋒的姨仔Miss Koo(鍾嘉欣飾),兩套劇都結合了黑幫與校園的元素。

—————————–

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟

—————————–

分享: