謝振中「消失」警方記者會 傳妻移民美國?警方證實放兩星期假

(電視截圖)

反對《逃犯條例》示威運動已持續4個月,經常出現於警方例行記者會的公共關係科總警司謝振中,周二(8日)缺席記者會,改由江公共關係科高級警司江永祥署理總警司一職,負責分配問題。謝振中的「消失」惹起網民猜測,早前傳出謝Sir的妻子正在於美國坐「移民監」,難道怕傳媒追問移民一事。

據報道,有網民在本月3日在社交網站Facebook撰寫,指謝Sir妻子已經有「conditional green card(綠卡)」,他都等侯拿綠卡,黃之鋒亦快速固應網民訴求,黃之鋒在社交網站發文,「同咗華盛頓嗰邊講,希望鼓勵謝振中全家世世代代留喺大灣區,做個勇敢的中國人。」

另外,共和黨海外事務組織副主席俞懷松(Solomon Yue),已經多次表明建議將香港某啲人員納入制裁名單,包括成個行政會議團隊。難道這次真係之鋒「篤灰」成功?

至於PPRB表示,謝Sir放兩個星期大假,但沒有講何時才返工,至於移民嘅傳聞就無回應喇。據知謝Sir喺PPRB任期到本年底就完結,正常情況都會調到去其他新職務。

分享: