杜汶澤發長文 勸市民勿近距離挑釁警察

杜汶澤網上發長文呼籲勿挑釁警察。(網上圖片)

自反修訂《逃犯條例》開始,不少藝人於社交網發表意見,其中杜汶澤凌晨在facebook撰寫了一篇叫《我居然叫人唔好鬧人》的長文,勸告大家不要嘗試近距離以言語挑釁警察,以保護自身安全。

其長文如下:

「以下落嚟我所講嘅嘢,係真心希望為大家好,比面我、睇咗佢!
我希望大家,唔好再近距離以言語挑釁警察。我咁講係有我嘅原因。
首先,成件事已經發生左差唔多四個月,警民關係已經無可挽回,唔使研究。好多時候一啲衝突根本係同抗爭未必有直接關係,純粹係仇人見面。唔緊要,我知道大家冇可能原諒香港警察,我絕對理解,但係你哋要明白到,你哋面對嘅究竟係一種咩物種。

好簡單問大家一個問題,你會唔會去當差吖?如果你會你已經去咗啦係咪?咁既然你唔會,亦即係表示大家係非常之唔同嘅人。咁既然大家係好唔同嘅人,又點可能要求對方理解你呢?所以每一次我見到有啲好心市民,響前線同警察講道理,我自己都會搖頭嘆息。唉,同佢講都嘥口水。

其實我響節目入邊亦都講過,走去當差嘅人,有極少數係因為出於正義,但係入行後,就會發現整個警隊,其實都只不過係個擦鞋仔集團,擦鞋越叻就越升得快,咩正義感都消磨晒啦!所以好容易會變得好負面,佢哋會增肥,爛賭,甚至作奸犯科。君不見警察犯罪個案有如天上繁星?

亦都有好多係因為求學時期經常被欺凌,返學比人打,又冇跟大佬,自己又唔揪得,畢咗業咪去考差人囉。一般被暴力對待過嘅人,暴力傾向都特別嚴重。第三種而我亦相信係最大部份嘅一群,就係純粹打份工。呢班人同工廠入邊嘅機器、或者黨鐵入邊嘅入閘機基本上冇乜分別。上級叫你做乜你咪做乜囉,根本冇個人意志可言。

咁仲有無好差人?有!不過有都唔敢企出嚟啦!咁你哋自己諗下啦,俾呢三種人揸住武器,係幾撚恐怖嘅一件事。何必要得罪呢啲咁嘅人呢?所以每一次我見到…

分享: