【有片】FB瘋傳DO姐鬧警片 君如邀復出 3秒被KO

近日香港警民關係持續緊張,近日網上瘋傳來自1990年鄭裕玲(DO姐)、張堅庭主演的電影《古惑大律師》的部分片段。從影片中Do姐在立法會前向張堅庭大嗌口號打氣,其後有一位警員出現並質問他發生甚麼事?係咪「博拉」!結果身為律師的Do姐就突然爆Seed,一輪嘴反擊,獲網民大讚。

(YouTube截圖)

其實Do姐演技好,所以受歡迎是有道理的。事實上,一直有不少資深電影人都想搵佢出山拍戲。日前(28日)在節目《Do姐有問題》中,就提及曾經有張堅庭、吳君如、劉德華及古天樂都邀請她復出,結果四人都被拒,其中吳君如更只用三秒便被拒絕了。據她解釋因為跟對方唔熟,所以不用客氣一句就收線;至於鄭丹瑞因為多次合作,對他還要寒喧兩句才打得甩。劉德華跟古天樂,Do姐坦言也拒絕得較有禮貌︰「會無稜兩可一點,話返去睇睇工作表之類。」不過君如都沒有介意,事關後來她上Do姐主持的《口水多過浪花》,都親自講番呢宗瘀事,得啖笑!

齊再回顧一下精彩片段,去片!

——————————

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
———————–—————

 

分享: