【特首對話會】林鄭:對話嘅目的,並唔係為咗對話

特首林鄭月娥舉行首場對話會目的是尋求改變,但對自己一再強調已回應五大訴求立場完全沒有動搖。(網上圖片)

政府今晚於灣仔伊利沙伯體育館舉行首場對話會,下午已經有大批防暴警察進入伊館布防。四名官員包括:民政事務局局長劉江華、食物及衞生局局長陳肇始教授、商務及經濟發展局局長邱騰華和政制及內地事務局局長聶德權亦有陪同特首林鄭月娥出席,律政司司長鄭若則沒有隨團。

特首在開始對話會時,承認這場風波由特區政府所引起,她說: 「呢三個幾月,無論咩身份,咩立場,心入面都感覺得心痛、焦慮,甚至憤怒。」至於市民所關心的五大訴求,特首堅持自己已經作出多次回應,「無錯,我係聽咗好多次五大訴求,我亦都多次回應呢啲訴求,但我相信經過呢幾個月之後,大家都有一定嘅認同,而家面對嘅問題,係比呢啲訴求更加廣泛。」

她又指今次的對話會並不是公關show,「所以對話嘅目的,並唔係為咗對話,唔係一個公關技倆,係要尋求改變。」

分享: