馬浚偉唔敢個唱上《李香蘭》:好大壓力

馬浚偉(馬仔)曾參加44次歌唱比賽,終憑《李香蘭》一曲加入娛樂圈。即將舉行演唱會的他,坦言壓力好大,不敢再唱這首歌。

入行26年的馬浚偉日前接受香港開電視《娛樂頭條E-news Headline》專訪,下月舉行首次個唱的他指這次悉心構思個唱之餘,還請來多位嘉賓,並非每首歌都能順利放進歌單內:「好似冇排到《夜長夢多》,因為今次喺劇院做,時間上要好嚴謹,所以好多歌都排唔到,呢個就係今次演唱會最痛之處!」
馬浚偉接受香港開電視《娛樂頭條E-news Headline》專訪。
馬仔以歌手身分進入娛樂圈的路並非一帆風順,他曾參加多達44次歌唱比賽,最終在1993年憑《李香蘭》一曲參賽成功奪冠,馬仔坦言當時參加多次比賽並不是為輸贏,而是自己對唱歌的熱愛:「可能因為當時參賽,我唔係為咗攞獎,如果每次都同自己講一定要贏,一定要拎冠軍,只要你一拎唔到就會好失望,有時從中學習失敗都唔係壞事!」問到個唱上會否於演唱會上獻唱,馬仔說:「其實我很喜歡選張學友的歌參賽,而且唱《李香蘭》評委會覺得好似好有料到咁!但其實我唔敢再唱呢首歌,因為好大壓力,一來呢首係我當年參賽嘅冠軍歌,二來首歌唔易唱,或者到時會喺台上哼下嘅!」

馬浚偉近年不斷努力完成各樣夢想,至於未來還有什麼夢想,他直言希望將來有一日會有一個屬於自己的農場,養牧羊狗及豬等動物,認定是將來的一種生活態度。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟