劉頴匡選舉呈請勝訴 范國威或失議席

劉頴匡前年報名參加立法會新界東選區補選,因被指支持港獨,而遭選舉主任取消參選資格,他其後提出選舉呈請。高等法院法官今天(13日)頒下書面判詞,裁定他勝訴,當日勝出補選的范國威並非妥為當選。

 

劉穎匡(網上截圖)
劉穎匡未有親自到法庭領取判詞,他下午於社交網站發布接近五分鐘的片段,透露自己因人身安全問題不在香港。他稱今次「絕對唔係勝利,而只係喺一場落後嘅球賽裏面,搏到對手一次犯規」,又指「距離勝利仍然好遙遠」。對於香港人於反對《逃犯條例》修訂高呼「光復香港、時代革命途徑,劉穎匡解釋「呢句口號係源自2016年參與新界東補嘅梁天琦。我哋曾經幻想過,本土派嘅理念、新時代嘅聲音,可以透過最平和嘅途徑進入議會,改變香港嘅政治生態」。
他指梁天琦參選立法會大選及梁頌恆因宣誓事件而先後被取消資格,自己亦因補選同樣遇上被DQ的命運,「本土派經歷咗咁多重嘅DQ、咁多次嘅政治清算,到今日只係換來一句似有還無嘅呈請得直」。劉穎匡指面對全方位打壓,「只係比過去更慘烈,我哋面對嘅畸形制度,只係比以往更扭曲」,希望有一日「香港所有政見嘅人,都能夠喺一個普及而平等嘅選舉裏面參選,為民發聲,唔需要面對任何白色恐怖,唔需要接受任何政治篩選」。
對於他與周庭的兩次選舉呈請得直,變相令民主派的區諾軒同范國威失去議席,劉穎匡同意「呢個可能會係民主陣營面對嘅一次陣痛」。他希望這次選舉呈請「可以提醒大家現時香港嘅政治制度有幾咁不堪,可以令大家記起,我哋係點樣走到今日要踏上魚死網破嘅呢一步」。最後,他指香港人再無死守的餘地,一定要傾巢而出,全力搶攻,最終先可以迎來勝利。
而范國威表示尊重和認同劉頴匡捍衛政治公民權利,即使自己可能失去議席,也不會覺得可惜。他指出案件源於政府審查參選人的個人政見,是違反《基本法》,剝奪香港人的參選權利。他表示會研究判詞,考慮是否針對選舉主任的DQ權力提出上訴。他又謂目前首要是關注「反送中」運動的發展和追究警暴,自己會否參加補選是言之尚早。

范國威(資料圖片)

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: