【反送中】何韻詩FB發文疑似暗串何超瓊  權貴散播維穩訊息

(Facebook@何韻詩)

連月來的逆權運動,香港藝人何韻詩有在前線抗爭,來到後台又會在社交平台做文宣工作。日前厭賭王二房大女何超瓊去信聯合國狂數示威者「暴行」,卻不提警暴,疑似平反事件,何韻詩昨日在Facebook轉發相關新聞後再留言說:「一個畀弱勢發聲嘅國際平台,用以檢視世界各地人權狀況嘅公開聽證會,竟然由一個權貴負責代表國家機器去散播維穩訊息,當中嘅荒謬可笑程度,真係回應你都嫌浪費細胞。」

根據Facebook行踪,原來她去了台灣出席民間團體的分享及論壇,她想多作交流,阿詩稍後再到美國會合黃之鋒及其他朋友,出席美國國會及行政當局中國委員會(CECC)就香港問題召開的聽證會,直接游說支持《法案》,阿詩說:「各位好,報個小平安先,昨晚深宵已經安全到達台灣。抱歉呢排好少出現,因為實在忙到甩轆。呢兩日喺台灣除咗做Oslo Freedom Forum台灣版外,亦會出席不同民間團體嘅分享及論壇,希望同台灣朋友喺民主自由議題上有更多互動交流。而過幾日就會出發到美國會合之鋒及其他朋友,將參與CECC聽證及其他活動。老老竇竇,講嘢真係唔係自己最擅長嘅工作,但會盡自己最大能力將香港人聲音帶到海外,大家集氣!保重、加油、Miss you all!」

分享: