【攬抄巴膠神器】網民研發港鐵替代路線查找器

(九巴影片截圖)

大學生「跳閘」被罰500元附加費。港鐵車站控制室職員告訴肇事大學生,最近高層加強力度打擊跳閘,他們是奉命行事,並且呼籲其他同學不要「做傻事」。

有見及此,網民推出「港鐵替代路線查找器」,鼓勵市民乘坐巴士,避免在地鐵跳閘。

網民聲稱:「有見最近『党铁』頻頻跣底,對大眾構成不便,我地暴大技術部希望運用我地單身甚久、比街頭魔法師仲勁嘅魔法整返件替代路線查找器,惠及萬民。查找器傳送門:https://trafficguide.github.io/alt-routes/

「呢個網頁屈機之處,就係只要完全load完,你就可以線下查找,任搵唔嬲。(當然,間唔中都要做資料更新嘅,到時咪再reload(重新載入)一次囉。)

「歡迎大家喺查找器link去嘅Google Form俾啲意見,加路線又好,改果部機出到嘅路線建議又好,有意見就俾啦。」

相信在市民集思廣益之下,巴士線路建議會趨於完善。

分享: