恒大11學生被捕 學生會:尋找對香港價值

反對《逃犯條例》修訂的示威浪潮持續近三個月,超過1000人被拘捕,當中包括11名香港恒生大學學生。該校學生會會長李翔鵠表示年輕人企出嚟,是尋找他們自己對所渴望和渴求的香港價值。
網上圖片

李翔鵠日前於開學禮上致詞時表示,很多學生入讀大學的目標「就係為咗讀書、拍拖、上莊、住hall。」但這些渴望背後是基於希望在這個空虛的社會中,找尋一種合適自我的生活方式,以及找尋自我價值的存在,「其實都係我地年輕人尋找生存意義,尋找自我價值既一個過程」。這亦正是一班年輕人企出黎抗爭的原因,「佢哋作出咗個功利社會無辦法解釋嘅行為。佢想找尋嘅,同埋佢哋所渴望與渴求嘅,其實係自己嘅價值,自己對於香港嘅價值」。

 

他指出令學生可以堅持至今,「唔係一種情緒,唔係一種憤怒,而係一種精神」。李翔鵠續指這種「精神係超越咗一切利益,超越咗常理。惟一嘅解釋,就係佢哋都係基於對香港嘅愛。因為愛係一種係無私、 無畏、甘願犧牲精神」。他稱這種精神不單只令他們揾到自己真正的價值,「更令佢可以抵抗住被強大體制清算既恐懼,堅持住抗爭嘅路」,「所有由愛所引發既行為,獨立自主,心甘情願既嘅決定。更加有可以感染別人嘅能力」。

 

他最後引用魯迅的說話:「絕望之為虛妄,正與希望相同。」生活有時使人絕望,有時給人帶來希望。人即使在絕望時,也會懷着渺茫的希望,這樣人才能生存和奮鬥下去。

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: