【藝術與抗爭】歌手何韻詩昨接受澳洲電視台Channel 10訪問

歌手何韻詩昨日(8月31日)在社交網站稱:「已到悉尼,明天將參與Sydney Opera House主辦的Antidote Festival。

「剛落機隨即做咗澳洲電視台Channel 10嘅電視訪問,嚟緊幾日會盡力透過各大澳洲平台,將香港人嘅聲音帶俾澳洲嘅朋友,亦將會見各團體及議會人員。下個禮拜會到墨爾本與巴丢草對談。

「香港嘅伙伴,萬事小心,呢個緊張時刻無法與大家在一起多少有啲憂心,你地一定要齊齊整整返屋企,我應承大家我喺呢邊都會打醒萬二分精神,下個禮拜會come back home in one piece。

「兄弟爬山、各佔崗位,專心專注做好份內事,一起奮鬥加油努力。」

香港「8.30大搜補」是針對國際知名的社運人士,防止他們號召示威者及對外報告「警暴」問題。對於外界指她是因為「8.30大搜補」而逃亡,她原來一直也有留意,指:「小粉紅藍絲們,唔好再誤傳咩逃亡喇,成日咁豬會俾人笑㗎。」

分享: