【人道對待?】劉頴匡交保釋金後新屋嶺繼續拘留多10小時

中大中文系肄業生劉頴匡36小時被拘留在觀塘,本來保釋5000元走人。詎料再被警察送去邊界新屋嶺坐10小時。他46小時後獲釋指警方意圖阻止任何人發起遊行。

他的朋友Emilia Wong發佈兩條訊息:「劉頴匡今朝凌晨4點打比我,指佢地8.24被捕嘅人將要被送上警車『唔知去邊』,後來律師同我證實,佢地全部人送去臨近邊境嘅新屋嶺。8.24觀塘遊行(獲發不反對通知書)於6:15pm宣佈結束,劉及一眾義工、糾察帶同物資離開期間,於大約6:30pm被捕,被捕地點非發生肢體衝突地方,罪名為非法集結。警方尋日(8月25日)晚上 8點左右到咗劉住所一轉。佢有托律師話叫我同大家講,希望大家多啲關注更嚴重嘅被捕人士同埋傷者,佢只係微不足道。」

「8.24 觀塘被捕嘅遊行發起人、義工糾察,已於新屋嶺全部保釋,出翻黎啦。據悉無人被不人道對待。」

分享: