三個女人一個墟!鄭秀文與賴雅妍李曉峰首次合作一拍即合

鄭秀文(Sammi)於新片《花椒之味》與賴雅妍和李曉峰首次,但合作一拍即合,Sammi認為歸功於好導演和好劇本:「劇本好多笑中有淚,我同兩個妹妹建立咗真摯感情,好唔捨得。所以電影煞科時我心情極之複雜,一方面好開心,終於完成一部電影,但另一方面對於角色好唔捨得。當我進入咗呢個角色的時候,佢哋笑、佢嘅經歷或者眼淚,所有情緒都係真,好似將空間定格咗喺畫面,雖然第一次合作,過程好多事值得回憶。」

Sammi在戲中和兩位新人賴雅妍和李曉峰首次合作,但難得她們一拍即合。

 

三人於戲中飾演同父異母的三姊妹,在爸爸的喪禮上第一次相遇,加上要共同解決問題,感情迅速建立。鏡頭後她們一見如故,很快投入角色,比戲中姊妹更情深,甚至同笑同淚神同步,Sammi說:「戲中好多搞笑情節難忘,但感情重頭戲拍攝時,互相畀力量大家去演出,眼淚互相感染對方,當大家拋出真感情出嚟嘅時候,情節就會好好睇,呈現到角色有血大肉嘅地方。」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你百佳禮券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟
—————————–

分享: