【送中學系】中大中文系獨裁系主任眾叛親離 學生籲勿龜縮

中大中文系系主任鄧思穎教授硬推送中,多個籍口推卸責任,疑是其論文學生也繪圖表達不滿,可是系主任甚至連社交網絡也關閉了。該系畢業生在社交網站的帖文#CU8168「中文系獨裁系主任 企圖滅聲 繼續強推送中學位!」指:

「30/7個師諮會,系方本來只係諗住畀本科生參加,係舊生專登send email問先有得去。點知嗰日台下嘅研究生都未問完,系方就話夠鐘,夾硬中斷咗個會。之後send email追問佢幾時開續會啦,等咗幾日先肯覆,仲要繼續一直耍官腔、講廢話,仲夠膽話嗰日個會已經『詳細解答』與會者嘅問題,並對續會一事隻字不提!

「關於雙學位嘅具體詳情,系方冇渠道畀舊生去問, 就連現屆嘅系會都問唔到答案!系方擺明就係想滅聲,唔理眾人反對,繼續強推送中學位!既然係咁,我哋一於發起網上連儂牆,繼續發表意見,直至系主任唔再龜縮,肯出嚟正面回應為止!」

分享: