杜汶澤搞網台 關注女性暴力「天水圍少女」Chloe事件

杜汶澤的網台「喱騷(Chapman To’s late show)」訪問「天水圍少女」Chloe。

Chloe受訪時身穿黑裙,十分聖潔。Chloe寄語女抗爭者,「千祈唔好為呢件事羞恥,因為做錯嘅人唔係你。」

「『天水圍少女』Chloe受訪講返喺8月5號凌晨,因包圍警署被捕時,被男防暴警拳打腳踢,之後更將佢成個人倒轉,雙腳朝天咁抬起拖走,令佢「被走光」露出內褲。Chloe話被抬走嘅時候,不斷要求企起身自己行,但警察完全無理過,反而鬧佢……終於去到警署門口,突然又有男防暴警一手叉住Chloe頸,另一隻手壓喺佢心口,再佢推入警署。」

杜汶澤的太太是田蕊妮,而杜汶澤一向都以尊重女性聞名。例如多年前他曾在訪問被問及會否替太太購買適合尺寸的女性每月用品。現在社會時勢不同,關注女性的議題,他的網台「喱騷」率先擔任教育的角色,推廣香港的核心價值。

分享: