杜汶澤怒斥彭浩翔爭做「護旗手」:我係X你一個

反對《逃犯條例》修訂(反送中)連月來引發多場抗爭運動,上周六(3日)有部份參與旺角遊行的市民偏離原定的遊行路線,步行轉到尖沙咀,更有示威者到天星碼頭將五支旗杆上的國旗除下掉入維港。導演彭浩翔轉發央視「我是護旗手」的微博發文,杜汶澤即爆粗鬧他:「咪X再呃香港人錢。!」

杜汶澤Facebook圖片

央視新聞昨日於社交網站貼出一張五星國旗的照片,並寫上「#五星紅旗有14億護旗手#」,不少本港及內地藝人都為表忠,做「護旗手」為國旗護航,包括成龍、劉愷威、陳小春、導演彭浩翔、韓國男團GOT7成員王嘉爾等。

彭浩翔微博圖片

一直支持「反送中」運動的杜汶澤於個人社交網站先不點名怒斥:「其實你已經搵咗好多錢啦!唔使再窮啦!乜X嘢叫『我是護旗手』呀?枝旗跌落海你唔X跳落去執仆街!X你咪X再呃香港人錢呀!」

杜汶澤Facebook圖片

由於未有開名而引起誤會,他其後再發文解釋:「無鬧其他人,因為嗰班人主要係做大陸人生意嘅,我無意見,無感受,亦唔意外。我係X你彭浩翔一個啫!因為你自己投資拍賀歲就標榜自己為香港人而拍,咁X有型?叫人支持本土電影?喺香港同你個出人血饅頭 t-shirt 嘅兄弟鄒凱光開 talk show 賺香港人錢?你有乜資格喺我面前X王晶呀?王晶至少夠膽講佢唔志在香港市場!好你多多聲!我真係睇住你大睇住你壞呀!仆X仔!喺呢個時期,你做一樣咁傷害香港人感情嘅事,我絕對唔會原諒你!」

分享: